Du er her: HjemKunnskapslaboratorietTa vare på velgerne dine

En veiledning for politikere om folkehelse

I folkehelseloven er både kommuner og fylkeskommuner gitt et betydelig folkehelseansvar. «Ta vare på velgerne dine» er en politikerveiledning som skal bevisstgjøre folkevalgte om dette ansvaret, og ikke minst gi kunnskap og inspirasjon til hvordan man som politiker best kan forvalte det.

Politikerveiledningen skal inspirere, bevisstgjøre og gi kunnskap, slik at du som folkevalgt kan beholde velgerne dine lenge, sunne og friske.

Det overordnede budskapet i politikerveiledningen er at helse skapes andre steder enn i helsesektoren. For å skape et samfunn som fremmer helse og trivsel, og dermed forebygger heller enn å reparere, er det helt essensielt at alle politikere har velgernes helse og trivsel i tankene når de fatter beslutninger. Ikke bare de som har helse som felt.

Politikerveiledningen består av en ressurspakke i ulike deler:

• Et basisforedrag i power point, inkludert manus – filen er redigerbar og vi anbefaler å supplere med informasjon om folkehelsesituasjonen i egen kommune/fylkeskommune, sentrale utfordringer samt idéer til relevante effektive tiltak og innsatsområder.
  • En power point-mal med tilsvarende grafikk som i basisforedraget
  • Ulike animasjonsfilmer og videoer med politiske ambassadører
  • Illustrasjoner og figurer

I 2020 ble materialet fornyet og lansert på webinaret «Hvordan styrke politikeres kunnskap om folkehelsearbeidet?».
Se opptak av webinaret her.
Last ned PP-presentasjonene fra innleggene her.

Interessert i å vite mer om politikerveiledningen? Ta kontakt med oss!

En sunn og glad befolkning er kommunens viktigste kapital!